Сръбската компания Gastrans откри процедура за запазване на мощности в новия газопровод, който ще подава природен газ от Турция, втората тръба на "Турски поток", през България. Това става ясно от обявление на сайта на компанията.

Газопроводът ще тръгне от границата с България, ще премине през Сърбия и ще достигне до Унгария. Проектната му мощност е 13.88 милиарда м3 природен газ за година. На участниците се предлагат договори за 20 години с първа точка Зайчар на сръбско - българската граница и крайна точка пункт Хоргос на сръбско - унгарската граница.

Газопроводът трябва да заработи от 1 януари 2020 година, но пунктът за подаване на природен газ с Унгария ще бъде открит на 1 октомври 2021 година. Така природен газ от "Турски поток" през България, Сърбия, Унгария ще достигне Западна Европа не по-рано от последното тримесечие на 2021 година.

Компанията Gastrans е собственост на "Газпром" - 51% от акциите и "Сърбия газ" - 49% от акциите. Тя ще приеме природния газ от българската компания "Булгартрансгаз", която също се подготвя за строителство на газопровод от българо - турската до българо - сръбската граница. На проведения търг за резервиране на мощности на този газопровод "Газпром" участва и взе 90% от капацитета му.