Санкции, целящи да блокират проекта за газопровод "Северен поток 2" от Русия до Германия, бяха включени от американските конгресмени в законопроект за бюджета за отбрана, съобщи Блумбърг, цитирайки информирани източници.

Санкциите, които ще се прилагат за компаниите, строящи газопровода на руската компания Газпром, са по модела на законопроекта, внесен по-рано тази година от сенаторите Тед Круз (републиканец от щата Тексас) и Джийн Шахийн (демократ от щата Ню Хемпшър).

Мярката е насочена срещу корабите, полагащи дълбоководните тръби, и ръководни кадри от компаниите, работещи с тези плавателни съдове. Засегнатите лица могат да получат отказ за издаване на виза, както и да им бъдат блокирани трансакции, свързани с имоти или дялово участие в САЩ.

Конгресмените настояват за санкциите, в момент когато са все по-разочаровани от това, че президентът Доналд Тръмп не използва правомощията си, за да блокира проекта, пораждащ в САЩ опасения от засилване на влиянието на Русия в Европа, отбелязва Блумбърг.

Те искат да приемат въпросния закон за бюджета на министерството на отбраната преди Конгресът да излезе в коледна ваканция на 20 декември.

Според съветник републиканец в Сената, цитиран от Блумбърг, санкциите целят да спрат строителството на "Северен поток 2", който по думите на Тед Круз ще бъде готов до 60 дни.