Руските вериги магазини "Твой дом" (Твой Дом) и "Хоф" (Hoff) обмислят да купят активите на шведската компания ИКЕА (IKEA) в Русия, предаде Ройтерс, като се позова на информационните агенции ТАСС и РИА Новости.

През март ИКЕА затвори магазините си в страната, след като на 24 февруари Русия предприе военна инвазия в Украйна и редица страни наложиха санкции на Москва.

В сряда шведската компания обяви, че ще продаде фабриките си в Русия, ще съкрати част от работещите за нея 15 000 души и ще "проучи различни възможности" за бъдещето на своите 17 магазина в страната, припомня Ройтерс.

"Нашето ръководство е готово да обсъди евентуално търговско предложение за придобиването на активи на ИКЕА - магазини и производствени мощности", заяви говорителят на компанията "Твой дом" Амина Тагиева, цитирана от ТАСС.

От "Хоф" обмислят да купят фабрики на ИКЕА в Русия и да наемат част от магазините й, съобщи пред РИА Новости главният изпълнителен директор на веригата хипермаркети Максим Гришаков, цитиран от Ройтерс.

Шведският производител на мебели е сред стотиците западни компании, които ограничаха бизнеса си в Русия или напълно го прекратиха след началото на войната в Украйна.