Руският бизнесмен с гръцки произход Иван Савидис купува прочутия курорт "Порто Карас" на полуостров Ситония в Халкидики.

Наричан от местни медии "руския цар на Солун", Савидис е смятан за най-важния индивидуален инвеститор в града.

По информация на АНА-МПА през следващите дни или дори часове ще бъдат приключени и последните формалности около сделката на стойност 205 милиона евро, които ще бъдат внесени за покриване на кредитни задължения на компанията "Порто Карас". Според информирани източници съвсем скоро се очаква и официално съобщение за покупката от страна на компанията-купувач "Белтера инвестмънтс" (Belterra Investments Ltd) на Савидис.

Съобщение за сделката вече направи компанията продавач, "Техники Олимбиаки" на фамилията Стенгос, която в отговор на запитване на комисията за капиталовия пазар отговори, че преговорите със Савидис са приключили по принцип. В съобщението се уточнява, че в сделката са включени и акциите на винарната, голф игрището и яхтеното пристанище на курорта.

"Порто Карас" е един от най-известните организирани курорти в Гърция и разполага с най-голямото частно яхтено пристанище в северната част на страната. През 2003 г. в курорта се проведе среща на върха на Европейския съюз.

Да нахлуеш на футболния терен с пистолет

През 2018 г. той предизвика голям скандал в гръцкия футбол, като нахлу въоръжен на терена по време на среща между неговия клуб ПАОК и атинския АЕК, изведе играчите си и заплаши съдията.

Наскоро пък беше разкрито, че освен на солунския футболен клуб ПАОК, той е фактически собственик и на друг първодивизионен отбор - "Ксанти", което доведе до строги санкции срещу двата клуба и само намесата на правителството ги спаси от автоматично изхвърляне от първата гръцка дивизия.

Отдавна са му простили "простъпката" с нахлуването с пистолет на терена. "Не бихме могли да си представим какво щяхме да сме без него", каза миналия юли Йоанис Димогианис, отговорник за проекта на новия стадион в "Паок".

Кой е Иван Савидис, откъде е тръгнал и къде влага парите си

В Гърция роденият в Грузия Савидис има доста спорна слава. През 2018 г. името му беше свързано в публикации с организираната съпротива срещу Преспанския договор в Гърция и в Северна Македония, като се твърдеше, че с това той е прокарвал руски интереси.

Иван Савидис всъщност е бил най-обикновен работник в Ростов, а днес е най-големият инвеститор в Солун. Медиите го наричат "руския цар на Солун". Кой е той и как е натрупал богатството си, разкри през юли 2019 г. швейцарският "Нойе цюрхер цайтунг", цитиран от DW.

Савидис влага парите си съвсем не само във футболния (ите) клуб (ове) и в скъпи трансфери - междувременно негова собственост са също така най-известният луксозен хотел в града "Македония палас", компанията за производство на безалкохолни напитки "Суроти" и някои медии, а от март 2018-а - и част от солунското пристанище. Той минава за най-големия индивидуален инвеститор в града.

А е започнал от най-долу - бил е най-обикновен работник в Ростов, преди да стане предприемач и впоследствие собственик на мажоритарните дялове на цигарената фабрика "Донской табак", която превръща в най-голямото предприятие за производство на цигари в тогавашния Съветски съюз. Една от първите му инвестиции в Гърция след като се сдобива с футболния клуб "Паок" е покупката на цигарената фабрика "СЕКАП". Междувременно се е отказал от цигарения бизнес - следващият му голям проект е строителството на стадион за 100 милиона евро, който ще предлага места за 35 хиляди зрители. Той би трябвало да стане най-големият на територията на страната и така Солун да успее да затъмни Атина.

За тайнствения предприемач, който е роден по съветско време в Грузия, но е с гръцки корени, и чието състояние се оценява на около 530 милиона долара (към юли 2019 г.), почти не се чува лоша дума. Той рядко контактува с медии и през по-голямата част от времето живее в Русия.