Добивите на петрол в Русия ще излезат на загуба ако цената на петрола на световните пазари слезе до 25 долара за барел. Това казва в интервю за "Ведомости" руският зам.-министър на енергетиката Павел Сорокин.

Според него, 10 долара са оперативните разходи на компаниите, още толкова са капиталовите разходи, 5 долара е транспортирането. Това прави 25 долара и под тази цена добиването на петрол е на загуба.

Сорокин посочи ,че в някои руски компании тази цена е по-висока. "Например в Роснефт най-ниската ефективна цена с печалба е 35 долара за барел. Това е така, защото компанията изплаща и дълг от 4.4 трилиона рубли", каза още заместник - министърът.

Той уточни ,че за нефтопреработвателните предприятия критичната цена е 40 долара за барел, под нея те ще работят на загуба и вероятно някои ще фалират. Според Сорокин поради засилващата се конкуренция на световните пазари, цената на петрола ще остане на ниско равнище. Освен това, разработването на нови находища става все по-скъпо и това ще вдига разходите в следващите години.