За преодоляването на днешните социални и икономически предизвикателства България разчита и на доказаните умения и експертиза на бизнес лидерите да създават прогресивна среда и да налагат нови стандарти. Това заяви президентът Румен Радев пред десетимата финалисти в 13-ото издание на конкурса "Мениджър на годината", цитиран в съобщение на президентството.

По думите на Румен Радев, тъкмо във времена на изпитания изпъкват истинските лидери, защото те имат визията и качествата да водят напред. Държавният глава изтъкна необходимите умения на бизнеса за справяне с предизвикателствата пред страната ни, свързани със Зелената сделка, европейския програмен период за 2021 - 2027 г., новите програми за възстановяване на последствията от коронавируса.

В приветствието си по време на церемонията президентът заяви, че пътят на България към модерна европейска държава изисква постигането на висок и устойчив догонващ темп на развитие. Това означава пълноценно управление на материалните ресурси и човешкия ни капитал, развитие на високи технологии, производства с висока добавена стойност, преход към зелена и дигитална икономика, иновативност, допълни Румен Радев. Според президента, тези амбициозни цели са възможни благодарение на лидери с доказани способности да ръководят сложни процеси и най-вече хора, както и на личности, готови да поемат риск в името на новото и на успеха.

Държавният глава открои и необходимостта от обществена промяна, за да се постигне прозрачна бизнес среда, от ясни правила и критерии, по които се изразходват публичните ресурси, както и политики за качествени наука, образование и инфраструктура.

На церемонията, която тази година се състоя в Националния исторически музей само в присъствието на финалистите в конкурса, президентът Румен Радев обяви името на победителя. Целта на конкурса е да отличи успешни бизнес ръководители в България, които прилагат най-добрите практики в управлението, се казва в заключение на съобщението.

Кои са финалистите в конкурса на сп. "Мениджър"

· Владимир Спасов, прокурист на "М+С Хидравлик" АД;

· Владислав Русев, главен изпълнителен директор на Пенсионноосигурително дружество "Алианц България" АД;

· Джордж Маргонис, генерален мениджър на "Филип Морис България" ЕООД;

· Димитър Гълъбов, изпълнителен директор на "Съдърланд Глобъл Сървисиз България" ЕООД;

· Иван Чернев, председател на УС на "Кауфланд България" ЕООД;

· Иво Куманов, Изпълнителен директор и управител на "НИК Електроникс" ООД, "НИК Смарт Машийнс" АД, "НИК Агро Сървис" ООД;

· Мариела Маджарова, изпълнителен директор на "Телетек Електроникс" ЕАД;

· Милена Драгийска, главен изпълнителен директор на "Лидл България" ЕООД;

· Николай Николов, управител на "Уърлд транспорт Оувърсийз България" ЕООД;

· Пламен Цеков, съосновател и изпълнителен директор на Scalefocus.