Най-голямата румънска опозиционна партия ще поиска публично разследване на приноса на китайската компания Хуавей за важна инфраструктура и ще поиска да й бъде забранено да развива 5G мрежа заради нарастваща загриженост за сигурността, заяви неин експерт по информационни технологии, предаде Ройтерс.

Трябва да защитим нашите стратегически интереси, има много подозрения, заяви Павел Попеску, представителят на Националнолибералната партия в парламентарната комисия за информационни технологии.

Спешно е необходимо да бъдат блокирани каквито и да са публични сделки, контракти, търгове с китайската компания, каза той.

Експертът на Националнолибералната партия посочи меморандума за разбирателство от 2013 г., подписан от тогавашния министър на телокомуникациите с Хуавей. Меморандумът предлага на компанията възможност да участва в изграждането на национална информационна и комуникационна система, мониторинг на трафика, електронни правителствени проекти.

Хуавей неведнъж е отричала да шпионира или възнамерява да шпионира за китайската държава. Тя присъства на румънския пазар от 2003 г.

Попеску показа на Ройтерс официално писмо, изпратено от парламентарната група на неговата партия на министерството на комуникациите и информационното общество на 11 февруари, в което се призовава за преглед на риска на техниката на Хуавей в държавните мрежи.

Все още чакаме отговор и скоро ще стартираме нашия план за действие, каза Попеску.

Правителството планира да стартира първите търгове за лиценз за 5G мрежа по-късно тази година, вероятно през последното тримесечие, за обща инвестиция от около три милиарда евро, заявиха служители