Роснефт иска западните клиенти на компанията да приемат нови условия по договорите, които предвиждат купувачите да плащат глоби от 2019 година в случай на нови американски санкции, затрудняващи разплащанята с руския енергиен гигант, информира Ройтерс, като се позова на източници от сектора и на проектодоговори на Роснефт.

Купувачите, сред които някои от най-големите петролни компании и търовци като Би Пи (BP), Роял Дъч Шел (Roryal Dutch Shell), Тотал (Total), Витол (Vitol) , силно се противопоставят на решението, според източници от сектора.

Безизходнито положение вероятно ще накара Роснефт да занижи изискванията си, отбелязват източници. Според тях случващото се показва до каква степен държавният петролен гигант е обезпокоен от разширяване на американските санкции срещу Русия.

САЩ и ЕС въведоха санкции срещу Русия през 2014 година в отговор на анексирането на Крим и дестабилизирането на Украйна.

Санкците неколкократно са разширявани с включване на нови компании и сектори и така руските петролни компании са затруднени да взимат пари назаем в чужбина, да набират нов капитал или да разработват находища в Арктика, както и неконвенционални находища.