Законът за енергетиката е изключително конкретен и много ясно предвижда, че договори за доставка за по-малко от 12 месеца трябва да се извършват изключително на борсата и чрез конкурентни процедури. За по-голямата част от договорите такива не са извършвани, тоест говорим за директно нарушение и това е факт, който може да се провери от всеки. Това каза служебният министър на енергетиката Росен Христов във връзка с повдигнатите обвинения от Софийската градска прокуратура на бившия енергиен министър Александър Николов за умишлена безстопанственост и за това, че не е контролирал бившия директор на "Булгаргаз" Людмил Йоцов, предаде БТА.

Самият Йоцов, а и бившият зам.-министър на енергетиката Данаил Николов също са обвиняеми - първият за умишлена безстопанственост, вторият за престъпление по служба (за превишаване на правата си във връзка с реда на комуникация между Министерски съвет и "Булгаргаз"). 

Росен Христов каза, че е дал показания, предоставени са много документи - от министерството и "Булгаргаз". Всичко е изпратено на прокуратурата, вярвам, че те са взели предвид всичката информация, посочи министърът.

От прокуратурата обясниха, че обвинението е за това, че след узнаването на новите обстоятелства по договора (въвеждане на рублева схема за плащане - б.р), т.е. от 01.04.2022 г. до 26.04.2022 г., съответните длъжностни лица не са предприели необходимите действия за осигуряване на алтернативни доставки от търговци на природен газ по свободно договорени цени на организирания борсов пазар и извън организирания борсов пазар.

Росен Христов отказа коментар за ролята на всеки при взимането на решенията и на самите решения заради воденето разследване. В министерството виждам една системна такава политика, каза обаче той като отбеляза меморандумът с Gempcorp, "тоест пак без разрешение от Министерски съвет се подписва, без вътрешни съгласувания, както са по процедури". "Има един модел на поведение, който със сигурност не е законов и не е оптимален."

Прокуратурата твърди няма взето решение на Министерски съвет по въпроса за приемането на предложената нова схема за плащане от "Газпром експорт", тъй като не е провеждано заседание на МС, съгласно правилата му, уредени с нормативни актове.

Прокуратурата казва също така, че не е прието решение на МС по този въпрос - т.е. не е издаден надлежен акт - прието решение на Министерски съвет.

Самият Александър Николов обаче каза по-рано по Нова днес, че са били проведени съгласувателни процедури по темата в Министерски съвет - обсъждано е, има доклади, има решение на МС - има документи, изпратени за съгласуване.

Дали, както го попитаха, всичко това е било идея само на Александър Николов, служебният енергиен министър Росен Христов не пожела да тълкува и да прави предположения. Медийни атаки, от министерството или от други, не помагат на казуса. Има разделение на властите, нека всеки да си свърши работата, апелира министърът.

Росен Христов каза още, че "Булгаргаз" е наред финансово и компанията в момента работи добре. Финансирахме я с редица траншове за повече от милиард, следим постоянно как се развиват пазарите, паричните потоци, посочи Христов. Очакваме в бъдеще с вече по-дългосрочно планиране и дългосрочните договори да стабилизираме паричните потоци, да имаме ясна представа какви средства трябват на компанията и след като се осигурят, тя да работи нормално, да не се налага, както беше в началото на август- септември, екстремни намеса и финансиране, каза Христов. Той увери, че това вече е отминало и се работи за системни и дългосрочни договори.