Роман Абрамович, милиардер и единадесети в списъка на най-богатите хора в Русия според "Форбс", разпродава активите си. През април 2018 година той бе включен в "Кремълския списък" на Министерството на финансите на САЩ, а през юли не получи подновяване на своята британска виза и трябваше спешно да става гражданин на Израел.

На 7 март Абрамович продаде на ВТБ своите 20% от акциите на руския Първи канал, закупени през 2000 година от Борис Березовски. На 13 март неговия фонд Crispian Investments продаде своите 2.7 милиона акции от "Норникел" и то толкова спешно, че прие намаление на цената на една акция със 7.5% по-ниско от пазарната цена.

На 18 март стана известно, че за продажба са обявени и неговите акции в металургичния концерн Evraz. Тази сделка също ще стане чрез ускорена процедура и вероятно на цени, по-ниски от пазарните в момента. 

Според руски медии, една от причините милиардерът, чието лично състояние възлиза на 10.3 милиарда долара да продава активите си, е очакването да попадне под нови санкции от страна на САЩ. Друга причина е заявеното от властите намерение именно Абрамович да финансира изграждането на високоскоростен път Москва-Казан, което със сигурност ще струва няколко милиарда долара. Общата стойност на проекта е 15.1 милиарда долара, колко от тях ще плати олигархът, не е ясно.