Нова компания, учредена от френския автомобилен гигант Renault ("Рено") и китайския производител на автомобили Geely ("Джийли"), избра за свое седалище Обединеното кралство.

Съвместното дружество ще инвестира до 7 милиарда евро (7,7 милиарда долара) в разработването на бензинови, дизелови и хибридни двигатели с ниски емисии, съобщи Би Би Си (BBC). Планира да наеме около 19 000 служители в своите 17 завода за двигатели и в петте центъра за изследване и развитие.

Сделката идва на живот, въпреки че голяма част от световната автомобилна индустрия се фокусира към разработване на електрически превозни средства.

Новата компания ще използва централата си в Обединеното кралство за "консолидиране на операциите, изграждане на синергии и определяне на бъдещи планове", заявиха съвместно Renault и Geely.

Компанията ще стартира дейността си по-късно тази година и ще доставя двигатели на Volvo (собственост на Geely), Nissan и Mitsubishi.

"Горди сме от това да обединим усилията си с велика компания като Geely... да разбъркаме играта и да отворим пътя за ултра ниски емисии от двигатели с вътрешно горене", каза главният изпълнителен директор на Renault Лука де Мео.

Председателят на Geely Holding Group Ерик Ли добави, че планира компанията "да стане глобален лидер в хибридните технологии, предоставяйки решения с ниски емисии за автомобилните производители по целия свят".

Двете компании обявиха също така, че саудитският енергиен гигант Aramco може да се присъедини към начинанието и че оценява инвестицията като стратегическа. По-рано тази година президентът и главен изпълнителен директор на Aramco Амин Насър каза, че компанията ще увеличи инвестициите си в нисковъглеродни технологии.

Китайската марка електромобили "Зийкр" (Zeekr) на Geely

Снимка: Istockphoto by Getty Images

Преди десетилетие Geely купи базирания в Ковънтри лондонски производител на прочутите черни таксита London Taxi Company в сделка на стойност £11,4 млн. ($14,8 млн.).

През последните години Geely, седалището на която е в Ханджоу, инвестира и в производството на електромобили.

ИЗБРАНО