Първичното публично предлагане (IPO) на Дронамикс Кепитъл АД достигна рекорд на Българската фондова борса (БФБ). Специално създаденото публично дружество, което ще инвестира в компанията за карго дронове Dronamics, набра максималните 5 867 489 лева.

За отбелязване е, че близо 4.5 пъти бяха презаписаните акциите на дружеството по време на аукциона днес, което е рекорд за beam пазара за растеж на малки и средни предприятия.

"Инвеститорите подкрепиха бъдещата промяна в световния бизнес модел на въздушния превоз на товари, която ще дойде на крилете на Dronamics", коментира доц. д-р Маню Моравенов, изпълнителен директор на БФБ.

БФБ допусна до търговия временна емисия акции, издадена от Дронамикс Кепитъл (DRO1) с цел осъществяване на първично публично предлагане на 5 334 081 бр. акции при номинал 1 лев за акция. Всички презаписани акции са на по-висока цена, 1.100 лева за брой, при реализирани 1 129 сделки, става ясно от данните за търговията на БФБ.

Това е 6-о успешно IPO на beam пазара за тази година. Досега свои акции предложиха 5 дружества: Смарт Органика, Инфинити Капитал, Импулс I, Син Карс Индъстри и Биодит.

Dronamics, заради която е създадено Дронамикс Кепитъл, е технологичен стартъп, който от 2014 г. работи по създаването на безпилотни самолети за доставки на товари. Компанията оперира паневропейска мрежа за дронпортове, която обхваща повече от 35 летища в 11 европейски държави, става ясно от проспекта за IPO-то.

Очаква се първите търговски полети на услугите за дронове за доставка в рамките на деня на Dronamics да започнат през 2022 г.

Преди два дни, на 30 ноември, Dronamics и SOF Connect, операторът на летище София, обявиха официално своето партньорство за съвместни инициативи.