Регулаторните органи във Великобритания най-накрая дадоха днес зелена светлина на Рупърт Мърдок за закупуването на Скай (Sky), предаде Ройтерс. Така бе преодоляно и последното препятствие пред директната битка между компанията на Мърдок, Туенти фърст сенчъри фокс (Twenty-First Century Fox) и американския й конкурент Комкаст (Comcast) за европейския телевизионен канал.

"Сега е работа на акционерите на Скай да решат дали да приемат предложението на Туенти-фърст сенчъри фокс", каза министърът на цифровите технологии, културата, медиите и спорта Джереми Райт.

Фокс увеличи вчера предложението си за 61-те процента от Скай, които все още не притежава, до 14 лири за акция, оценявайки Скай на 32,5 милиарда долара, само за да види как Комкаст отвръща с оферта за 34 милиарда долара. Договорената от Фокс цена превишава с 82 процента котировките на акциите на Скай през декември 2016 година, преди първоначалното предложение на Фокс. Тя също така е 21 пъти над печалбата на акция, отчетена от британската група за 2017 година.

Предшественикът на Райт, Мат Ханкок, каза миналия месец, че предложението на Фокс да продаде Скай нюз (Sky News) на Уолт Дисни (Walt Dsiney) или на алтернативен купувач, вероятно е най-доброто средство за преодоляване на опасенията за разширяване на влиянието на Мърдок върху медиите във Великобритания.