Федерален съдия от Вашингтон разреши без предварителни условия сливането между телекомуникационната компания AT&T и медийната група Time Warner на стойност 85 милиарда долара, съобщи Агенция "Франс прес".

С това решение се отхвърля искането на американското министерство на правосъдието да се блокира операцията, решението за която бе обявено в края на 2016 г.

Съдията Ричард Лион прецени, че по време на делото правителството на САЩ не е съумяло да докаже, че това сливане ще е вредно за конкурентите на двете компании.

Юридическият директор на AT&T Дейвид Макати заяви, че сливането може да бъде завършено до 20 юни.

По време на продължилото близо два месеца дело Ей Ти енд Ти и Тайм Уорнър уверяваха, че сливането им е необходимо, за да могат да се борят срещу технологични гиганти като Нетфликс и Амазон, които произвеждат игрални филми, сериали и документални филми, както и срещу компании като Епъл, Гугъл и Фейсбук, които също все повече инвестират в производство на съдържание (кънтент).

AT&T е най-големият кабелен оператор в САЩ и вторият най-голям мобилен оператор. Time Warner е голяма медийна група, в която влизат платеният канал Ейч Би О, киностудията Уорнър и информационната телевизия Си Ен Ен.