За протест на "Капитан Андреево" заради забавената обработка на камиони и товари на границата между двете страни, съобщи БНТ.

Български и турски превозвачи недоволстват срещу продължаващото образуване на километрични опашки на пункта, въпреки проведената среща с ресорните министерства през октомври. 

Превозвачите искат по-бърза обработка на трафика на тежотоварни камиони между двете страни. 

Обичайното време за преминаване е 14-15 часа на изхода за Турция през "Капитан Андреево", а на входа от югоизточната ни съседка времето достига до 90-95 часа, което е абсолютно неприемливо, каза изпълнителният директор на Съюза на международните превозвачи Йордан Арабаджиев, цитира БТА. Асоциацията на превозвачите на Турция също стои зад протеста.

"Действията ни целят да привлечем общественото внимание върху проблема, търсим диалог", уточни Арабаджиев. По думите, му затрудненията могат да се решат с допълнителни платна на "Капитан Андреево", кантари на ГКПП "Лесово - Хамзабейли", реорганизация на работата на пунктовете и тяхното материално и кадрово обзепечаване. Това, според Арабаджиев може да доведе до увеличаване на капацитета на "Капитан Андреево" от сегашните 1200 до 1500-1600 обработени и пропуснати камиона в едната посока за денонощие.

"Получава се и струпване на много шофьори, което в сегашната обстановка увеличава риска от Ковид-19, а в същото време води до загуби на превозвачите", коментира още Арабаджиев. В разпространена декларация превозвачите уточняват, че проблемът е валиден и за пунктовете "Дунав мост 2" и "Кулата - Промахон" и че този проблем е влошил условията за живот на служителите в транспортните фирми.

На запитване от БТА от пресцентъра на Агенция "Митници" посочиха, че митническият пункт "Капитан Андреево" работи на пълен капацитет. За петгодишен период трафикът през него е нараснал с 47 процента. Отворени са били 4 нови трасета, а има и постигната договорка с превозвачите и турската страна да бъде разкрито и ново 11-то трасе за товарни автомобили на вход, което ще бъде специализирано за хладилни камиони. От митниците увериха още, че се поддържа контакт с превозвачите, както и с турските власти.