Германският автомобилостроител Даймлер (Daimler) е постигнал значителна печалба през второто тримесечие. Търсенето на луксозните му автомобили Мерцедес (Mercedes) е продължило да нараства след спада, предизвикан от пандемията. Компанията е натрупала капитал, който може да инвестира в преминаването към електрически автомобили, предаде Асошиейтед прес.

Маржът е достигнал двуцифрена стойност за трето поредно тримесечие (12,8 процента), благодарение на нарасналия обем продажби и на превозните средства, които носят по-висока печалба, съобщи днес компанията с централа в Щутгарт, цитирана от БТА. Това е помогнало на автомобилостроителят да натрупа 20,9 милиарда евро налични пари в края на тримесечието спрямо 20,1 милиарда евро в началото.

Главният изпълнителен директор Ола Калениус заяви, че компанията ще използва тези средства, за да инвестира в електрическа технология и в развитието на софтуерно-ориентиран бизнес.

По думите на Калениус производството продължава да е затруднено от недостига на полупроводникови компоненти, който засяга отрасъла по цял свят. Според Даймлер този дефицит ще продължи да се отразява и през втората половина на годината.

Чистата печалба на Даймлер за второто тримесечие е 3,7 милиарда евро спрямо загуба от 1,9 милиарда евро през периода април-юни на 2020 година. Тогава се наложи компанията да затвори заводи през ранния етап на пандемията от Ковид-19. Тримесечнитя приходи са нараснали с 44 процента до 43,5 милиарда евро.