Американският производител на чипове Куалком (Qualcomm) прогнозира, че през 2021 година в света ще бъдат доставени 450 милиона смартфона, поддържащи 5Джи (5G) стандарт, а през 2022 година - още 750 милиона, предаде Ройтерс.

Компанията, която е най-големият доставчик на чипове за мобилни телефони, отбелязва, че 5Джи технологията ще бъде възприета по-бързо от 4Джи (4G) заради съвпадането с момента на разпространението й на китайския пазар и възможността да се предлагат смартфони в различни ценови категории.

Куалком обяви по-рано, че очаква през 2020 година да бъдат продадени между 175 и 225 милиона устройства с 5Джи. Това би означавало скок от 125 процента през 2021 година.

Анализаторите следят внимателно прогнозите, които Куалком от време на време публикува, заради близките връзки на компанията с производителите на смартфони.

Следващото поколение смартфони с 5Джи се очаква да дават възможност гледането на видеоклипове и играенето на видеоигри през телефона да става също толкова лесно или дори по-добре, отколкото чрез безжична връзка.

Куалком и конкурентите му ще спечелят от по-бързото въвеждане на 5Джи мрежите, тъй като за увеличаването на скоростта на връзката телефоните ще имат нужда от повече чипове, отбелязва Ройтерс.