Приходите на Huawei Technologies за първото тримесечие на годината са скочили с 39% до 179,7 млрд. юана (26,81 млрд. долара), поясни китайската компания, разкривайки първите си тримесечни резултати.

Базираната в Шънджън фирма, най-големият производител на телекомуникационно оборудване в света, също така заяви, че нетният ѝ марж на печалба е около 8% за тримесечието, като добавя, че е малко по-висок в сравнение със същия период на миналата година. Huawei не разкрива действителната си нетна печалба, предава Ройтерс.

Ограниченото съобщаване на резултатите се случва в момент, в който Вашингтон засилва кампанията си срещу Huawei, твърдейки, че оборудването ѝ може да бъде използвано за шпионаж, и настоява съюзниците на САЩ да забранят на концерна да изграждат мобилни мрежи от 5G от следващо поколение. 

Huawei многократно отрече твърденията и започна безпрецедентна медийна кампания, като отвори кампуса си пред журналисти и направи своя иначе въздържан основател Рън Дзенфеи по-благосклонен спрямо медиите.

Китайската фирма, която е и сред ТОП 3 производители на смартфони в света, заяви през миналата седмица, че броят на договорите, които е спечелила за 5G телекомуникационни съоръжения, се увеличил още повече въпреки американската кампания.

До края на март Huawei е подписала 40 търговски споразумения за 5G с оператори, доставила е над 70 000 базови станции за 5G на пазари по целия свят и очаква да достави 100 000 до май.

Мрежовият бизнес на Huawei отчете първия си спад на приходите от две години през 2018 г. Но Дзенфей заяви в интервю за CNBC по-рано този месец, че приходите от продажбите на мрежовото оборудване са се увеличили с 15%, докато приходите в потребителския сегмент са се увеличили с повече от 70% през първото тримесечие.

"Тези цифри показват, че ние все още растем, а не намаляваме", каза Рен.

Гуо Пин, ротационен председател на компанията, заяви, че очаква всичките три бизнес групи - потребителски, операторски и корпоративен - да отчетат двуцифрен ръст през тази година.

В понеделник Huawei също така заяви, че е доставила 59 милиона смартфона през първото тримесечие. Компанията не разкрива сравнителни данни за миналата година, но според компанията за маркетингови проучвания Strategy Analytics Huawei е доставила 39,3 милиона смартфона през първото тримесечие на 2018 г.