Основателят на най-голямата в света компания за взаимни фондове Vanguard Джон Богъл почина в сряда на 89-годишна възраст, съобщи "Уолстрийт джърнъл".

Vanguard Group е основан през 1974-а година, като това се превърна в първия индексен взаимен фонд за индивидуални инвеститори. Днес компанията е един от инвестиционните гиганти, управлявайки активи за цели 5,3 трлн. долара на над 20 млн. инвеститори от около 170 страни по света. Тя е най-големият доставчик на взаимни фондове и втората по големина в света компания за управление на активи след инвестиционния фонд BlackRock, посочва агенция MarketWatch.

"Г-н Богъл оказа влияние не само върху цялата инвестиционна индустрия, но по-важното, върху живота на безброй хора, спестяващи за бъдещето си или за бъдещето на децата си", заяви главният изпълнителен директор на Vanguard Тим Бъкли в съобщение след новината за неговата смърт. "Той беше изключително интелигентен, деен и талантлив мечтател, чиито идеи напълно промениха начина, по който инвестираме. За нас е чест да продължим наследството му", допълни той.

"Не търсете иглата в купа сено. Просто си купите купа сено", казваше Джон Богъл за т.нар. "пасивно" инвестиране.

Освен че убеди инвестиционната общност в полезността на индексните фондове, Богъл накара компанията си Vanguard да предложи фондове директно на потребителите, избягвайки брокерите.

Джон Богъл се оттегли от активна дейност през 1996-а година. Той обаче остава на вниманието на финансовата общност чрез анализи на пазарите.

Уорън Бъфет се изказа много ласково за Джо Богъл, посочвайки, че "това е човекът, който е направил най-много за американските инвеститори".

"Той помогна на милиони инвеститори да реализират много по-добра възвращаемост от спестяванията си, отколкото биха спечелили в противен случай", казва Бъфет.