Най-големият енергиен концерн в Германия Е.ОN представи днес отчетa си за 2022 година, съобщава специализираният сайт finanzen.net, цитиран от БТА.

Базираната в Есен компания публикува първи данни за печалбите си в началото на февруари, според които компанията се е представила по-добре от очакваното през 2022 г. благодарение на по-високите приходи от неосновни бизнес дейности.

Компанията, обяви, че печалбата преди лихви, данъци и амортизации (Earnings before interest, taxes, depreciation, and amortization - EBITDA) ще бъде около 8 милиарда еврo. Това е широко използван показател, който показва (най-общо) способността на компанията да генерира пари от операциите си.

Ръководството, начело с главния изпълнителен директор Леонхард Бирнбаум, е очаквало 200 милиона евро по-малко при най-оптимистичния сценарий, припомня електронното издание. Чистата печалба от 2,7 милиарда евро също надхвърля горната граница на прогнозата.

В резултатите се посочва също, че концернът изцяло е отписал дела си от 15,5 на сто от оператора на газопровода "Северен поток" - проектната компания Nord Stream.

В началото на март т.г. бе съобщено, че Е.ОN не изключва възможността за отстраняване на щетите по съоръжението, причинени от подводните експлозии миналия септември.

Е.ОN доставя електроенергия и природен газ на повече от 50 милиона частни и бизнес клиенти в Европа, 14 милиона от които само в Германия, показват оповестени по-рано данни. Компанията все още управлява атомна електроцентрала в Бавария.