Пазарната капитализация на "Епъл" (Apple) отново премина днес границата от 3 трилиона долара, предаде Ройтерс, на която се позова БТА. Това се случва за пръв път от януари 2022 г., като инвеститорите залагат на способността на компанията да повишава приходите си дори и когато навлиза в нови сектори на пазара, като т. нар. виртуална реалност.

Акциите на "Епъл", която е най-скъпата листвана на борсата компания в света, се покачиха с 1,3 на сто в ранната търговия до 191,99 долара.

Книжата на компанията преминаха границата от 3 трилиона долара за пръв път на 3 януари 2022 г. в средата на търговския ден, след което спаднаха под тази граница.

Поскъпването на акциите на "Епъл" идва в момент, когато се повишават залозите, че УФР ще забави ръста на лихвените проценти, а в същото време изкуственият интелект привлича все повече внимание.

Продажбите на "айфон"-а на "Епъл" през второто тримесечие надхвърлят очакванията, а представянето на нови продукти като очилата за добавена реалност "Вижън про" показват способността на технологичния гигант да работи добре в несигурна среда, посочва Ройтерс.

В момента четири американски компании са с пазарна капитализация от над 1 трилион долара - "Алфабет" (Alphabet), "Майкрософт" (Microsoft), "Амазон" (Amazon) и "Енвидиа" (Nvidia).

Акциите на "Епъл" са поскъпнали с 46 на сто от началото на годината, а тези на "Тесла" (Tesla) и "Мета платформс" (Meta Platforms) са удвоили стойността си. Скок с над 180 процента на книжата на "Енвидиа" изстреля компанията в клуба на трилионниците.