Енергийна централа за отпадъци в норвежката столица може да се превърне в един от първите инсенератори с технология за улавяне на въглерод, в очакване на решение от Европейската комисия да финансира съоръжението в столицата на Норвегия. Тепърва предстои да бъдат убеждавани еколозите за проекта, съобщи euroactiv.

Всяка година заводът за отпадъци в Осло изгаря над 400 000 тона отпадъци, предимно остатъчни, идващи от домакинствата. За да се справи със свързаните с инсенератора емисии - всеки тон изгорени отпадъци произвежда малко над един тон CO2 - норвежкото правителство реши да приложи данък върху въглерода от януари тази година.

"Нивото на данъка е 149 норвежки крони (14.6 евро - бел. ред.) за тон CO2. И през следващите години ще се увеличава, така че натискът за елиминиране изцяло на емисиите от отпадъци от енергия също ще се ускорява", казва Янике Биерказ, директор на CCS в инсталацията за изгаряне на отпадъци, която се управлява от Fortum, финландска държавна енергийна компания.

За да избегне данъка, Fortum планира да монтира съоръжение за улавяне на въглерод към инсинератора, който според Биерказ ще може да улавя 90% от емисиите на централата, или около 400 000 тона CO2 годишно.

3е-news.net

След като бъде уловен, CO2 ще се съхранява на място в танкери, докато не бъде транспортиран по шосе до пристанище. Оттам CO2 ще се пренася с кораб до офшорна тръбна система, където ще се инжектира под земята, в изчерпано газово поле дълбоко под морското дъно. По съоръжението се се работи от години и е част от проект за пълно улавяне и съхранение на въглерод (CCS), наречен "Longship". Норвежката държава финансира транспортната и складова част на проекта, а Fortum чака последното парче от пъзела - парите на ЕС.

"Готови сме да започнем веднага щом разполагаме с финансовите средства", каза Биерказ пред Euractiv. "От наша страна имаме условно финансиране от норвежката държава за приблизително 300 милиона евро или три милиарда норвежки крони. Но това е условно в смисъл, че трябва да намерим оставащото финансиране за проекта", допълни тя.

Окончателното решение на ЕС се очаква през първото тримесечие на 2021 г., като парите ще бъдат изтеглени от иновационния фонд, приложен към пазара на въглеродни емисии в ЕС, схемата за търговия с емисии (EU ETS).

"Кандидатствахме за оставащата стойност, от която се нуждаем, която е приблизително 300 милиона евро, които ", обясни Биерказ.