Отлагането на Брекзит ще удължи несигурността за бизнеса според шефа на британския производител на луксозни автомобили Aston Martin Анди Палмър, цитиран от Ройтерс.

Много компании подготвиха планове за извънредни действия, при които се предвижда Великобритания да излезе от ЕС на 29 март, а ако има удължаване на срока, това може да наруши подготвените графици за действия.

Aston Martin, който е заделил около 30 милиона британски лири за извънредни ситуации, се запасява с части и може да ги внася по въздух, ако пристанищата са прекалено натоварени.

На 14 март, само две седмици преди планираното излизане на Лондон от Евросъюза, британските депутати ще гласуват дали да се отложи Брекзитът.  "Бих определил това като допълнително раздразнение", каза Палмър.

Според него, да държаш запасите за извънредни ситуации за по-дълго, означава, че работният ти капитал е блокиран за по-дълго.  По-важното е, че се създава продължаваща несигурност.

Акциите на компанията поевтиняха с една трета след излизането й на борсата през октомври. Днес котировките на книжата се понижиха с 12 процента до 12,05 британски лири предобед.

Aston Martin, който увеличава обемите си на производство и произвежда първия си спортен високопрохидим автомобил в нов завод, отчете днес повишение на обемите с 26 процента през 2018 година и скок на приходите с 25 на сто.

Печалбата преди данъци обаче бележи спад от 7 процента с 68 милиона британски лири преди еднократните разходи, свързани с първичното публично предлагане на стойност 136 милиона британски лири.

Автомобилостроителят е уверен, че 2019 година ще бъде година на растеж, но Брекзит остава огромна несигурност за сектора.