Ако пицата, която ви сервират, е черна и има силен мирис на мая, не бързайте да си мислите, че някой ви играе номера или че са объркали съставките, пише АНА-МПА. Истината се крие другаде: Тя е произведена от субпродукти при производството на вино, по-конкретно червено, и това обяснява тъмния й цвят, допълва БТА.

Винарна в Йерисо на Халкидическия полуостров през последните месеци оползотворява остатъците след ферментацията на виното и вече много от продуктите й стигат до трапезата.

Пред радиопрограмата на АНА-МПА директорът на винарната Ангелос Заманис обясни, че се оползотворяват продукти, които досега са били изхвърляни и дори не са били използвани за рециклиране.

"Утайката е това, което остава след алкохолната ферментация и производството на вино. Ние не само не я изхвърляме, но и цялата тази смес сме я насочили към мрежа от производители в областта, които създават иновативни хлебни продукти като пица, хляб, а и сладкарски изделия. Сместа съдържа остатъчни захари, има киселинност и багрилни вещества и понеже се получава след алкохолната ферментация на виното, в нея има и остатъци от дрожди, откъдето идва и миризмата на мая", обяснява Ангелос Заманис.

С оглед на цикличната икономика, винарната, разположена в община Аристотелис, прилага този процес от една година насам и почти нищо не се изхвърля. По този метод вече няма случай, в който остатъците да се изхвърлят, като причиняват и замърсяване на околната среда, а - както обяснява химикът - "това, което остава на дъното на бъчвата, се превръща в нещо ново".

Заманис посочва, че става въпрос за продукти, които даже са увеличили продажбите на фирмите от района.

"Хората, които добавят в тестото винена утайка, установиха, че продажбите им се покачват или защото хората опитват продукта от любопитство, или защото им харесва вкусът, който е особен, особено на хляба. Тези, които приготвят пица с винена утайка, даже наеха втори човек, за да насмогнат с поръчките", казва директорът на винарната.

Амбиция на компанията собственик на винарната е да ограничи общото количество на отпадъците от производствения процес на виното. Миналата година е успяла да ги намали с над 40 процента.

Както служителите на винарната, така и предприятията, с които тя си сътрудничи, "имаха желание за иновация. Въпреки трудния период на пандемията те избраха на вървят напред и да продължат да увеличават списъка на произвежданите продукти". Както съобщи г-н Заманис, те даже са разчупили за късмет през годината новогодишна пита, изработена с материали от винени субпродукти.

Усилията са подкрепени от община Аристотелис и от кмета Стелиос Валианос, който е включил местните винарни в програмата за туристическо развитие като отделен проект за винени маршрути.