ДЗЗД "Сименс Трон" е единственият кандидат, подал техническа и ценова оферта по обявената процедура: "Доставка и гаранционна поддръжка на 10 броя новопроизведени магистрални електрически локомотиви за нуждите на "БДЖ - Пътнически превози" ЕООД".

Това стана ясно днес на официалното отваряне на офертите за участие, подадени в обявения срок, който приключи в края на работния ден на 10 април 2020 г., съобщиха от БДЖ.

Прогнозната стойност на поръчката е 57 501 402.00 лв. без ДДС, като след разглеждане и потвърждение на техническата оферта, процедурата ще продължи с отваряне на ценовото предложение и преговори с евентуалния доставчик.

Предполагаемата доставка на първите нови локомотиви е до 18 месеца след подписването на договора.

В средата на миналия декември БДЖ съобщи, че заявление за участие в процедурата са подали освен "Сименс Трон" и "Бомбардие транспортейшън" ГмбХ, консорциум "Екселор-Е.Л." и "Щадлер рейл Валенсия" С.А. Проявеният интерес от страна на водещи компании в производството на подвижен жп състав е добър знак при полагането на усилия за повишаване устойчивостта и качеството на предлаганата услуга от "БДЖ - Пътнически превози" ЕООД, съобщиха на 19 декември 2019 г. от дружеството.

Два дни по-рано българският жп превозвач подписа договор за ремонт и поддръжка на електрическите и дизеловите мотриси "Сименс" с избрания изпълнител "Алстом транспорт С.А.".