Основните акционери в групата Пе Ес А (PSA), която е собственик на "Пежо" (Peugeot), дадоха зелена светлина на сливането с Fiat Chrysler (FCA) - една от последните стъпки към създаването на четвъртия по големина автомобилопроизводител в света, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

На извънредно заседание сделката за учредяване на новата компания "Стелантис" (Stellantis) бе подкрепена с над 99 на сто от гласовете на инвеститорите с двойно право на вот.

Сред тях са фамилията Пежо, която е най-гoлемият акционер, и китайската "Донфън" (Dongfeng). Акционерното събрание в по-широк формат все още продължава. Инвеститорите във "Фиат Крайслер" също се очаква да гласуват днес.

"Готови сме за това сливане", заяви на онлайн срещата главният изпълнителен директор на PSA и бъдещ главен изпълнителен директор на "Stellantis" Карлос Таварес. Той добави, че крайната дата за приключване на сделката ще бъде обявена скоро, ако бъде получено одобрението на всички акционери.

Съюзът на PSA и Fiat-Chrysler ще роди четвъртия автомобилен производител в света по продажби и третия по оборот след японския автомобилостроител Тойота (Toyota) и германския Фолксваген (Volkswagen)

Новата компания Stellantis ще има над 400 000 служители и 14 емблематични марки в портфолиото си, сред които Ситроен (Citroen) и Мазерати (Maserati), които се сляха за кратко преди 50 години, Фиат и Опел (Opel), Пежо и Алфа Ромео (Alfa Romeo), Крайслер (Chrysler), Додж (Dodge) и Джип (Jeep).