Истинска катастрофа за бизнеса и търговията в Гърция е удължаването на карантината с още една седмица. Това заявиха пред медии местни търговци, които очакват щети за около 2 милиарда евро само за тази седмица, предаде БНР.

Според бранша дори и да се позволи отваряне на малките търговски обекти през декември, не е възможно да се продадат стоките, които са в складовете. Облагодетелствани са само веригите от магазини, които работят онлайн, смятат търговците.

След изявления на медицински лица, че до края на годината забраната за напускане на градовете в Гърция ще остане резервациите за новогодишните празници масово бяха отменени.

Собствениците на ресторанти и кафенета също смятат, че са на прага на фалита, ако забраните продължа и по време на декемврийските празници.

Какви обезщетения предвижда гръцката държава?

Гръцкият парламент гласува днес отпускане и по 400 евро на безработните. Финансова помощ между 500 и 1500 евро пък ще получат търговците на откритите пазари. Обезщетение по 800 евро на месец ще се изплаща на работещите, прекъснали принудително работа поради карантината.

Държавата намалява и данъците на голяма част от фирмите, ще се допуска и разсрочване на плащанията след април 2021 година.

На пенсионерите се изплащат обезщетения, които не са свързани с пандемията, а са незаконно удържани суми по време на икономическата криза.