Датската компанията "Ново Нордиск" (Novo Nordisk) възнамерява да убеди правителствата на европейски страни, че държавните им здравноосигурителни фондове трябва да покриват разходите за нейното лекарство за отслабване "Уегови" (Wegovy), когато то е предписано на най-нуждаещите се пациенти с наднормено тегло и съпътстващи заболявания. Това съобщи днес главният изпълнителен директор на датския фармацевтичен гигант Ларс Йоргенсен, цитиран от Ройтерс и БТА.

Лекарството, което се прилага под формата на инжекции, донесе значителни печалби на "Ново Нордиск", посочва агенцията. Стойността на акциите на компанията се повиши с около 165 процента, откакто "Уегови" беше пуснато на пазара в САЩ преди две години.

"Що се отнася до Европа, то ние ще се стремим да осигурим възстановяване на разходите (за лекарството - бел.ред.) на тези пациенти, които са с най-висок индекс на телесната маса, имат съпътстващи заболявания и може би за тези от тях, които са имали по-малко късмет от социално-икономическа гледна точка", заяви Йоргенсен по време на медийно събитие, организирано от Ройтерс.

"Ново Нордиск" е световен лидер в производството на лекарствени продукти за лечение на диабет.

Производствените проблеми и усилията на "Ново Нордиск" да отговори на огромното търсене в САЩ, най-големият й пазар, доведоха до по-бавно от очакваното навлизане в аптечната мрежа в Европа на "Уегови".

Голяма част от растящото търсене се дължи на хора, които не страдат от затлъстяване, но искат да свалят излишни килограми, включително и знаменитости.

Преди месец "Ново Нордиск" съобщи, че предстои да пусне "Уегови" в Германия. За четириседмичен курс на лечение с най-високата доза, продукта ще струва 301,91 евро (338,35 долара), предаде на 14 юли Ройтерс. 

Тогава компанията призова лекарите да ограничат предписването на продукта до пациенти с медицински нужди.

Здравната система на Германия е сред най-рестриктивните в Европа, що се отнася до възстановяването на разходите за лекарства за отслабване, тъй като само хора, които плащат от собствения си джоб или имат определени планове за доброволно здравно осигуряване, ще могат да го получат.

Нарастващото търсене на "Уегови" също така доведе до предписването на лекарството за диабет "Оземпик" (Ozempic), също произвеждано от "Ново Нордиск", което е версия на продукта с по-ниска дозировка.