суверенният фонд на Норвегия (Norges Bank Investment Management - NBIM) инвестира за пръв път в проект за възобновяеми енергийни източници (ВЕИ), като изкупи дял от 50 % в морски вятърен парк Borssele 1 & 2 в Нидерландия почти за 1.4 млрд. евро (1.6 млрд. долара), пише в съобщение на фонда до медиите.

Споразумението е подписано на 7 април, а финализиране на сделката се очаква през второто или третото тримесечие на 2021 година, уточняват от фонда.

Продавач на придобития дял е компанията Orsted A/S, която ще остане 50% съсобственик в посочения вятърен парк и ще бъде негов оператор.

Установената мощност на вятърния парк Borssele 1 & 2 ще бъде 752 МВт. Производството на електроенергия от него ще е равно на годишното потребление на около един милион домакинства в Нидерландия.

Властите в Норвегия разрешиха през 2019 г. суверенният фонд на страната да инвестира в инфраструктура за възобновяеми източници на енергия. NBIM е един от най-големите инвестиционни фондове в света. Управлява се от Държавния пенсионен фонд на страната и притежава книжа в компании като Microsoft, Apple, Nestle SA, Alphabet, Amazon, Royal Dutch Shell, Novartis, Facebook.

3e-news.net