Японският автомобилостроител Nissan Motor прави голям залог във Великобритания за бъдещото си участие на пазара за електрическа мобилност в Европа, с планове да инвестира 1,4 милиарда долара заедно с китайски партньор в строежа на огромен завод за батерии, информира Ройтерс, на която се позова БТА.

Продукцията на съоръжението би следвало да може да задвижва 100 000 коли годишно, включително нов модел кросоувър.

Инвестицията, която концернът прави заедно с китайската Envision AESC и местните власти на Североизточна Англия, ще създаде 6200 работни места в завода в Съндърланд и в британските снабдителни вериги.

"Съобщението на Nissan, че ще прави изцяло електрическите си коли от ново поколение в Съндърланд, покрай новия гигазавод на Envision AESC, е важен вот на доверие във Великобритания и висококвалифицираните ни работници в североизточната част на страната", посочи в изявление премиерът Борис Джонсън.

Капацитетът на новата фабрика е колкото на мощностите, обявени от френската Renault и Envision по-рано тази седмица.

Nissan ще вложи до 423 милиона британски лири за производството на изцяло електрически кросоувър от ново поколение в завода, където вече се правят електрическият Leaf и високопроходимият Qashqai.

Великобритания е поела ангажимент да забрани продажбите на нови дизелови и бензинови коли от 2030 година, припомня Ройтерс