Нисан моторс (Nissan Motor) отчете днес повишение на тримесечната си оперативна печалба с 25,4 процента, като по-малките отстъпки в цените в САЩ са подкрепили печалбата на японския автомобилопроизводител на този ключов пазар, въпреки че продажбите в света са намалели, предаде Ройтерс.

Печалбата на втория по големина японски автомобилопроизводител е била 103,3 милиарда йени (934,25 милиона долара) за третото тримесечие, приключило през декември, спрямо 82,4 милиарда йени година по-рано.

Деветима анализатори, анкетирани от Рефинитив (Refinitiv), очакваха средно печалба от 116,49 милиарда йени.

Във финансовия си отчет Нисан посочи, че е признал 9,232 милиарда йени допълнителни разходи за заплати, които не са били отчетени предходни години.

Това включва и над 80 милиона долара допълнителни компенсации, свързани с твърденията на компанията, че отстраненият председател на съвета на Нисан Карлос Гон е декларирал по-ниско заплащане, допълни компанията.

Гон, който бе арестуван и задържан в Токио на 19 ноември, е обвинен в Япония за това, че е декларира по-ниски доходи в Нисан за периода 2010-2018 година. Той отхвърля обвиненията, че отложеното изплащане на заплата е незаконно или трябва да бъде обявено, но не оспорва съществуването на такова споразумение.

Гон също така отрече друго обвинение в злоупотреба с доверие във връзка с негови лични инвестиционни загуби, които временно е прехвърлил на Нисан при световната финансова криза през 2008 година.

Нисан понижи прогнозата си за годишната печалба до 450 милиарда йени спрямо 540 милиарда йени преди заради предположението, че йената ще се търгува около 110,6 йени за долар до края на март спрямо предишното очакване, че курсът ще бъде 105 йени за долар. /БТА-ИКОНОМИКА ЕКСПРЕС/ София Ангелова