За спрените доставки на газ трябва да отговорят "Булгаргаз" и правителството, каза за Дир.бг бившият изпълнителен директор на дружеството Николай Павлов в кратък разговор след решението на "Газпром" да спре доставките на газ за България.

Мога да кажа, че докато бях директор, се плащаше, имаше ниска цена, една от най-ниските в Европа и нямаше прекъсвания в доставките, подчерта Павлов и добави: "Не знам какво се случва - това което знаете вие, това знам и аз".

Бившият директор на "Булгаргаз" се въздържа от коментар за наложената от Русия нова схема за плащане на доставките - през рублеви сметки, тъй като, както каза, не знае каква кореспонденция е водена, какво е точно искането. Но смята, че след като други държави - Унгари, Австрия плащат (Австрия междувременно отрече) изрази предположение, че те не са подценили нито един момент от офертата.

Намам никакви притеснения във връзка с обвиненията, които ни бяха отправени. Каквото трябва сме отговорили и на когото трябва. Това пък Павлов отговори във връзка с обясненията, които той даде в началото на февруари в прокуратурата като свидетел по досъдебно производство (не е известно точно какво).

И тогава, и сега се говори за цени на газа, днес обаче е възможен дефицит и спешно се търсят алтернативни решения, макар правителството да твърди, че има разработен план още от девруари.

Сега ние ли сме виновни, че е спрял газът. Имахме ли най-ниска цена на газа, имахме. Нямаше спиране на доставките. Всички си получаваха газа, индустрията си работеше, коментира Павлов. "Булгаргаз" беше на печалба до януари. Нямахме никакви задължения, плащаха се дължимите суми към всички доставчици. "Булгаргаз" действаше прозрачно, отворено към всички, излизахме със своето лице и давахме разяснения към клиенти и обществото, заключи бившият директор на дружеството.