Най-големият в САЩ производител на гвоздеи Мид-континънт нейл корпорейшън (Mid-Continent Nail Corporation) е загубил 50 процента от поръчките си след въвеждането на митата върху вноса на стомана, предаде ТАСС.

Заради въвеждането на вносните мита за стоманата компанията ни се оказа на ръба на фалита, губейки половината от поръчките си само за две седмици през юни, заяви говорителят на компанията Джеймс Гласман пред "Хъфингтън пост".

Подадохме молба в министерството на търговията на САЩ да бъдем изключени от плащането на мита. Иначе компанията ни ще бъде принудена да фалира още през септември, посочи той.

От 1 юни стоманената тел от Мексико, от която в САЩ се произвеждат гвоздеи, се облага с 25-процентово мито, което е вдигнало общите разходи на американския производител с 19 процента. Мид-континънт нейл корпорейшън съответно повиши цената на продуктите си. Цената на гвоздеите, внасяни от Мексико, обаче остана без промяна, тъй като те не са обхванати от новия митнически режим.

За да намали загубите си от спада в продажбите, компанията бе принудена да освободи 12 процента от служителите си, както и да се замисли за прехвърляне на производството в Мексико, заяви говорителят.