Ако фирмите започнат сега подмяна или актуализация на касовите си апарати, ще успеят да го направят в определения за това срок, който е до края на март. Това каза на пресконференция говорителят на Националната агенция за приходите (НАП) Росен Бъчваров във връзка с въведените от 2019 г. промени в софтуерите на касовите апарати.

"Днес сутринта от една медия ми зададоха въпрос за предстоящия апокалипсис или по подобие на винетките драматургичен край на света, свързан с невъзможността да бъде изпълнен срокът след 80 дни за промяна в софтуерите на касовите апарати.

Ние в НАП не бихме били толкова драматични и толкова песимистично настроени. Нашето убеждение е, че главното задължение за всяка регистрирана по ДДС фирма до края на март 2019 г. да смени софтуера за управление на продажбите и съпътстващия с това софтуерен ъпдейт на фискалните устройства е изпълнимо при положение, че работата по този ангажимент започне веднага", обясни Бъчваров.

Той уточни, че технически трудности или проблеми по отношение на сървъра, на мрежова комуникация, на подаване и обработване на данни от страна на НАП не се очакват. "Дори и в момента ние обменяме стотици милиони електронни документи и го правим в последните 20 години за над 3 млн. наши клиенти, спестявайки им всяка година над 300 млн. лв. административни разходи. Така че нашето послание към бизнеса е - свържете се веднага с производителя на софтуера за управление на продажбите, за да обсъдите времето и технологиите, за които този софтуер в комбинация с хардуера на фискалното устройство да бъде актуализиран", каза още Бъчваров и посочи, че това трябва да стане до края на март.

"Към днешна дата има 1500 касови апарата и фискални принтера, управлявани от новия вид софтуер за управление на продажбите, които отговарят на последните изисквания. С други думи, изискването вече е изпълнено от един кръг от лица. Към момента от гледна точка на производители на фискални устройства или принтери никой не е сигнализирал от НАП за потенциални проблеми, забавяния или трудности с производство и дистрибуция на тези устройства", обясни Бъчваров.