НАМИ, Руският централен институт за изследване и развитие на автомобили и двигатели, гълта активите на световните производители на автомобили и автомобилни части, които напуснаха Русия след нахлуването й в Украйна.

В портфолиото на НАМИ са вече заводите, доскоро собственост на "Рено" (Renault), "Нисан" (Nissan), "Тойота" (Toyota), "Бош" (Bosch).

Вчера стана известно, че "Тойота" и Volkswagen са прехвърлили активите си в Русия без възможността да ги откупят обратно. Още през март властите и ръководството на японската компания заявиха, че са прехвърлили собствеността върху фабриката в Санкт Петербург, оборудване и земя, на НАМИ.

Днес пък НАМИ съобщи, че е придобила завода, който произвежда антиблокиращи спирачnи системи и други системи за автомобили, досега собственост на германската технологична група Bosch. Цената на сделката не беше разкрита, но досега НАМИ придобива активите стойности далеч от реалните, отбелязва Ройтерс.

В своето изявление НАМИ отбелязва, че преди сделката компанията се е занимавала с производство на кормилни системи, антиблокиращи спирачни системи (ABS) и електронни стабилизиращи системи (ESP).

Новият собственик запазва 107-те служители на завода в района на Самара, а произодството ще бъде рестартирано от 2024 г., като за това се работи заедно с руското министерство на индустрията и търговията.

В бившия завод на "Нисан" в Санкт Петербург "Автоваз" ще произведе джипа "Лада екс-крос 5" (Lada X-cross 5), съобщи в края на миналия месец руското министерство на индустрията и търговията. След раздялата с "Рено" аĸциoнepи в "Aвтoвaз" са HAMИ (67,7% - закупеният дял на френската компания) и "Лaдa Aвтo Xoлдинг" (32,3%) - собственост на държaвнaтa ĸopпopaция "Pocтex".

Друг голям купувач се оказа групата за търговия с автомобили "Авилон" (Avilon), с едноименното си финансово звено, която през месец май придоби активите на "Фолксваген" (Volkswagen) в Калуга. Купувачът ще работи с партньори, с които ще организира производство.

Френският производител на гуми "Мишлен" (Michelin) пък съобщи също през май, че  продава руските си активи на "Пауър интернешънъл тайърс" (Power International Tires) - дистрибутор на автомобилни гуми в Русия.

През април пък компанията за търговия с автомобили "Автодом" (Avtodom) съобщи, че е станала собственик на 100% от капитала на редица юридически лица, които управляват руските активи на "Мерцедес" (Mercedes-Benz) в Русия. Сред тях са компаниите Mercedes-Benz Manufacturing Rus (управлява завода на Mercedes край Москва) и Mercedes-Benz Capital Rus (занимава се с лизинг, факторинг и автомобилно застраховане). Avtodom уточни, че е получил контрол и върху редица компании - Mercedes-Benz Rus (официален дистрибутор в Руската федерация), Mercedes-Benz Bank Rus и Mercedes-Benz Financial Services Rus.