Над 401 000 собственици на дизелови автомобили в Германия са се присъединили към колективния иск срещу автомобилостроителя Фолксваген (Volkswagen) за нанесени щети във връзка със скaндала с манипулираните емисии, съобщи потребителската група, цитирана от ДПА.

Фолксваген е разтърсван от скандали от 2015 година, откакто американските регулаторни органи установиха, че компанията използва софтуер, с който манипулира отчетеното количество вредни емисии при тестването, въпреки че автомобилите може и да не покажат същото представяне при нормални условия за шофиране.

Проблемът прерасна в редица съдебни процеси срещу компанията и я принуди да предостави преоборудване за множество превозни средства. Много собственици на дизелови автомобили в Германия продължават да са обезпокоени дали ще им бъде позволено да продължат да управляват автомобилите си, особено с въвеждането на все по-строги стандарти за опазване на околната среда.

Федерацията на германските потребителски организации (vzbv) е инициаторът на делото. Председателят на федерацията Клаус Мюлер каза, че големият брой хора, които са подписали иска, показва колко важен е проблемът за тях. Той заяви, че не е била фиксирана дата за делото и всеки, който желае, може да се присъедини.

Съдебният иск бе подаден преди 3 месеца.

Фолксваген заяви, е искът е неоправдан, като отбеляза,че преустройствата, които е предложил, са решили проблемите. Федерацията на потребителските организации твърди, че подадените в САЩ документи показват, че Фолксваген е бил замесен в конспирация.