Ако започне разпродаване на локомотиви, БДЖ ще спре дейност. Това каза в Бургас министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски по повод блокираните сметки на предприятието "Пътнически превози", предаде БТА.

"Ако трябва да бъдем коректни, трябва да направим референдум и да попитаме българските граждани съгласни ли са с техните данъци да плащаме дълговете на БДЖ", каза още той.

И обвини БСП за сключения заем от 250 млн. през 2007 г., в който според него не било посочено как ще се връща.

"Никой от управляващите тогава не е питал българските граждани дали да се тегли заем и да се правят дългове за близо 1 млрд. лв., после пак да вземат заеми и да погасяват. Сега казват: Бойко Борисов да ги плати. Откъде да ги извади, освен от бюджета, от българските данъкоплатци. Даже се учудвам на наглостта на БСП да коментират темата", заяви Московски.

Не искам да влизам в оценки за самите кредитори. Но искам да попитам техните акционери как са били склонни да финансират БДЖ при положение, че фактически дружеството е било във фалит, и как са били одобрявани тези заеми. Когато направихме плана за преструктурирането на БДЖ, той включваше в себе си рефинансиране на текущи дългове. Единствената банка, която бе склонна да финансира предприятието и то с държавна гаранция, беше Световната банка. Без държавна гаранция, нямаше банка на света, която да финансира държавните железници, каза Московски.

Той добави, че като министър е направил всичко необходимо, по законен път, държавата да помогне на дружеството.

Затова две години чакахме да се нотифицира така наречената държавна помощ от Брюксел. В този случай вече законно, ако се вземе решение, държавният бюджет може да подпомогне. Министър Московски информира, че преди два дни е провел разговор с министъра на финансите с молба да бъде активирана държавната помощ.

Дали това ще стане не мога да отговоря в момента, заяви Московски. По думите му, кредиторите на БДЖ могат чрез съдия изпълнител да удовлетворяват вземанията си. Със съдействието на Министерството на финансите се очаква проблемът да бъде решен следващата седмица, добави Московски.