Италианската компания "Трусарди" (Trussardi), която изпитва финансови затруднения, е била поставена в производство по несъстоятелност от съд в Милано, за да може да се преструктурира и да разсрочи дълговете си. Това съобщи информиран източник, цитиран от Франс прес.

Главният изпълнителен директор на компанията Себастиан Зул и други членове на съвета на директорите на компанията за луксозни стоки са подали оставка, за да отстъпят мястото си на външни експерти по преструктуриране на компании в рамките на тази процедура.

Семейната компания, основана през 1911 г. в Бергамо, първоначално е произвеждала ръкавици, преди да се диверсифицира и да се позиционира в сегмента на кожените изделия, аксесоарите, прет-а-порте и парфюмите, припомня БТА.

На един много конкурентен пазар "Трусарди" е трябвало да се изправи пред спад на годишния оборот, който се е понижил до 80 милиона евро, тъй като разходите са нараснали и дългът е достигнал около 50 милиона евро.

Модната къща, която присъства в 47 страни, е решила да подаде документи за процедура по несъстоятелност, след като един от доставчиците й е спрял доставките на продукти на "Трусарди" поради липса на плащане, според информиран източник.

През 2019 г. италианската компания за управление на активи "КуатроЕре" (QuattroR) е закупила 60 на сто от "Трусарди", Останалите 40 на сто все още са собственост на семейството.

В рамките на процедурата по спасяване на компанията, наречена в италианското законодателство "процедура за рекомпозиция на кризата", консултантската компания "3ХКепитъл"(3XCapital) е натоварена да преструктурира "Трусарди".