Трябва да се актуализират мерките за охрана, да се знае, че работим в различна ситуация от преди. Това каза пред журналисти в Сопот министърът на икономиката и индустрията Богдан Богданов, който посети производствените бази на "Вазовски машиностроителни заводи" ЕАД в града. По думите му няма потенциален риск за производството и то работи на максимален капацитет, предаде БТА.

Хората и производството работят в максимални нива на сигурност, подчерта Богданов. По думите му след разговори и посещения в държавните и частни фирми, свързани с военно-промишлената индустрия и анализ, държавата ще предприеме всички необходими мерки, за да обезпечи сигурността на заводите, "защото това е ключова индустрия за България".

Заедно с Богданов в завода пристигнаха представители на МВР - главен комисар Атанас Илков, директор на ГД "Национална полиция" (ГДНП), Емил Ангелов, началник сектор Контрол по общоопасните средства при ГДНП, и заместник-председателят на ДАНС Станислав Станчев.

Посещението на министъра е във връзка с възложените от премиера акад. Николай Денков проверки и предприемане на превантивни действия за сигурността на държавните и частни производствени предприятия от българската военна индустрия. Ивънредните мерки пък бяха взети след взривовете в склада за боеприпаси в Карнобат на фирма "Емко" на бизнесмена Емилиян Гебрев малко след 1:00 през нощта на 25 юни. 

Богданов подчерта, че днес ще посетят предприятия от военно-промишлените комплекси в Казанлък и Трявна. Всички складове, в които има такъв тип продукция, са проверени и са взети допълнителни мерки за сигурност, посочи министърът. 

Главен комисар Атанас Илков отбеляза, че все още действията по разследването на взривовете в Карнобат не са започнали. Днес ще бъде направен оглед на местопроизшествието, откъдето ще имаме възможност да извадим факти, които са свързани с извършителя на престъплението, ако говорим за външна намеса, коментира Илков и добави, че на този етап не изключват никакви версии. Целта на посещенията и разговорите с производителите е да бъде направен анализ на цялата нормативно база, която осигурява сигурността на военния комплекс, каза Илков. Там, където се установи наличие на дефицит откъм мерки за сигурност, ще бъдат предприети необходимите действия тя да се повиши откъм технически системи за охрана и с физическа сила. Утре ще има яснота има ли и къде са тези места.

Междувременно премиерът акад. Денков каза в София, че отбранителната промишленост има сериозен принос в българската икономика и ние би трябвало да се опитаме да я защитим, отколкото да се опитваме да ѝ пречим. 

"Най-притеснителното в цялата ситуация е, че през последните 20 години, особено през последните 10, периодично се случват такива взривове. Такъв имаше и през 2021 г., по много сходен начин. Ние нямаме информация нито от службите, нито от разследващите органи за това какъв резултат от тези разследвания се е получил, за да можем на базата на анализи и препоръки да знаем какво трябва да се направи. Знаем, че има информация, че може би са включени разузнавателни служби на чужди държави в тези процеси. Трябва да имаме надеждни данни, за да си свършим работата", коментира премиерът. Той отбелкяза, че няма причина да се отнема лицензът, тъй като в случая това е частна фирма и тя изпълнява ангажиментите си. "Въпросът е, че очевидно има злонамерени сили, които се опитват да попречат", смята Николай Денков, цитиран от БТА.