Службата за събиране на данъци на САЩ (Internal Revenue Service - IRS) съобщи, че "Майкрософт" (Microsoft) дължи 28,9 милиарда просрочени данъци, към които се добавят неустойки и лихви. Това съобщи технологичният гигант в документ за ценните книжа, цитиран от Асошиейтед прес и БТА.

Тези данни, които "Майкрософт" оспорва, се базират на дългосрочно разследване за това как "Майкрософт" разпределя печалбата си сред страните и юрисдикциите през годините от 2004 до 2013 г.

Критиците на тази практика, известна като трансферно ценообразуване, се аргументират, че компаниите често я използват, за да намалят данъчната си тежест, обявявайки по-ниски печалби в страни с високи данъци и по-високи печалби в юрисдикции с ниски данъци.

"Майкрософт", чиято централа е в Редмънд, Вашингтон, обяви, че спазва правилата на Службата за събиране на данъци и ще обжалва решението. Очаква се този процес да отнеме няколко години.

Компанията заяви, че "винаги е следвала правилата на IRS и е плащала данъците, които дължи в САЩ и по света", цитира изявлението Би Би Си.

Също така изрази увереност, че всички дължими данъци след одита ще бъдат намалени с до 10 милиарда долара въз основа на данъчните закони, приети от бившия президент Доналд Тръмп.

Други американски технологични фирми като Amazon и Facebook също са изправени пред подобни призиви да плащат повече данъци.

Тази година Microsoft беше обект на наблюдение и от други власти в САЩ. През юникомпанията прие да плати 20 милиона долара на Федералната търговска комисия (Federal Trade Commission - FTC), след като беше установено, че е събирала незаконно данни за деца, които са отворили акаунти в Xbox.

Но фирмата може скоро да обяви победа в намерението си да купи Activision Blizzard (авторите на Call of Duty) за $68,7 милиарда - сделката се очаква скоро да бъде финализирана.