"Активижън Близърд" (Activision Blizzard), компанията разработчик на видеоиграта "Кол ъф дюти" (Call of Duty), ще продаде неевропейските си стрийминг права на френската "Юбисофт ентъртейнмънт" (Ubisoft Entertainment), за да получи одобрението на британските регулатори за придобиването й от "Майкрософт" (Microsoft) за 69 млрд. долара, което би трябвало да стане най-голямата сделка в сектора на видеоигрите, предаде Ройтерс.

Британската Служба за конкуренцията и пазарите (Competition and Markets Authority - CMA) е единственият регулатор, който блокира сделката.

"Майкрософт" днес изрази увереност, че новото предложение представлява "значително различна трансакция", както и надежда, че процесът на преглед от страна на британския регулатор ще бъде завършен преди 18 октомври.

В изявление Службата за конкуренцията и пазарите посочи, че преразгледаната трансакция ще позволи на "Юбисофт" да осигури търговски ползи от тези права и за други доставчици на облачни гейминг услуги (включително на самата "Майкрософт")". Акциите на "Юбисофт", които се котират на фондовата борса в Париж, поскъпнаха с 6,5 процента тази сутрин, което ги изведе до позицията на най-печеливши в общоевропейския индекс STOXX 600.

Британският регулатор през юли предприе рядката стъпка да поднови проучването си на сделката, след като "Майкрософт" заяви, че ангажиментите, договорени от ЕС, и ново споразумение със "Сони" (Sony) представляват съществено изменение. Днес службата посочи, че не приема основанията на "Майкрософт", което принуди американския гигант да предложи нова сделка, за да успокои притесненията за конкуренцията на зараждащия се пазар на облачен стрийминг. Съгласно предвидените условия "Майкрософт" няма да може да разпространява игрите на "Активижън близърд" изключително чрез собствената си услуга за облачен стрийминг - "Ексбокс клауд гейминг" (Xbox Cloud Gaming), или да упражнява изключителен контрол върху лицензионните условия на игрите на "Активижън близърд" за конкурентни услуги. Новото споразумение обхваща стрийминг правата извън Европейската икономическа зона (ЕИЗ), което отразява факта, че Брюксел вече одобри сделката.

"Юбисофт" ще получи и неизключителен лиценз за правата над игрите на "Активижън Близърд" в Европа.