Metro се противи на опитите на чешкия милиардер Даниел Кретински да я придобие. Неговата оферта от 16 евро за обикновена акция очевидно е твърде ниска, обясниха Управителният и надзорният съвет на търговския гигант от Дюселдорф в съвместно изявление.

Metro е "значително подценена по отношение на рентабилност и стойност", се казва в становището. Освен това групата можела да бъде обременена след поглъщането с високи дългове - това може да доведе до драстични негативни последици за рефинансирането и икономическите перспективи. 

Metro отчете значителен ръст на приходите за третото тримесечие ден по-рано.

Кретински влезе в Metro през миналата година заедно със своя инвестиционен партньор Патрик Ткач и планира да поеме групата. Неговото предложение чрез инвестиционното му дружество EPGC, което е за общо около 5,8 милиарда евро, има валидност до 7 август. Той обвързва сумата с минимален праг на придобиване на 67,5% от обикновените акции. 16 евро на акция е атрактивна цена, пояснява чехът.

Но Управителният съвет и Надзорният съвет на Metro гледат на нещата по различен начин.

"Смятаме, че цената, предлагана от EPGC, е неподходяща, защото сериозно подценява Metro и препоръчваме на нашите акционери (...) да не приемат предложението", пояснява изпълнителният директор на Metro Олаф Кох.

"Предложената цена също е неподходяща от гледна точка на Надзорния съвет", подчерта председателят на Надзорния съвет Юрген Щайнеман. Освен това е необходима "по-голяма яснота" по отношение на бъдещата стратегия на EPGC и "въздействието на финансирането на придобиването върху способността на дружеството да оперира".

През последните години Кох предприе преструктуриране в компанията. Продадена бе групата Kaufhof, магазините за електроника Media Markt и Saturn бяха разделени. В момента Кох иска да продаде веригата супермаркети Real и части от китайския бизнес. Той възнамерява да фокусира Metro върху търговията на едро - и обещава на акционерите розови перспективи за растеж. През третото тримесечие Metro отчете значителни ръстове.

Кретински вече е осигурил малко под 33% от обикновените акции на Metro. Управителният съвет и Надзорният съвет на Метро обаче изказват съмнения, че милиардерът ще достигне целта от 67,5% от обикновените акции: "Докато двама основни акционери не приемат предложението, минималният праг на приемане (...) изглежда много амбициозен", се казва в изявлението.

Beisheim Holding и Фондация Meridian, които притежават повече от 20% от акциите, досега не коментират офертата. Предложението на Кретински се основавало на "значително дългово финансиране", но милиардерът оставал отворен за начините за намаляване на този дълг. Възможно било да се възползва "субстанцията и ликвидността" на Metro.

Предложението е подадено в бурни за германската верига времена, която обяви нетна загуба от 459 млн. евро за второто тримесечие на 2019 г., предимно заради проблемите на веригата ѝ за супермаркети Real, които компанията се опитва да продаде на групата за недвижими имоти Redos.

Припомняме, че Metro разполага с 13 магазина в България и с две специализирани бази в Банско и Слънчев бряг. Метро Кеш енд Кери откри първите си два магазина у нас през 1999 г. - в София на бул. "Цариградско шосе" и в Пловдив, а в момента вече има по два магазина в двата най-големи града в страната, както и по един в Бургас, Варна, Русе, Плевен, Велико Търново, Стара Загора и Благоевград.

През август миналата година румънски медии съобщиха, че германската верига за бързооборотни стоки смята да продаде имотни активи в България и Румъния.