Германският автомобилостроител "Мерцедес-Бенц" (Mercedes-Benz) ще спре да произвежда догодина коли с ръчни скорости, предаде ДПА.

Преминаването към изцяло автоматични трансмисии ще става от модел на модел, съобщи говорител на компанията.

"С нарастването на електрификацията виждаме, че потребителите все повече се интересуват и търсят подходящите за това компоненти", посочва той и допълва, че в съответствие с това "Мерцедес" постепенно ще се откаже от ръчните скорости.

Към момента колите от клас А, В и CLA все още разполагат с такива. Промяната ще стане постепенно през 2023 г., но компанията не обявява кога точно.

"Фолксваген" плаща 193 милиона лири на британски собственици заради "дизелгейт"

Германският автомобилостроител "Фолксваген" (Volkswagen) прие днес да плати 193 милиона британски лири (226 милиона евро), за да компенсира 91 000 британци, които са пострадали от скандала с фалшифицираните данни за вредни емисии и са започнали съдебно производство, предаде Франс прес.

Групата "Фолксваген" и ищците постигнаха днес приятелско споразумение по този въпрос, обяви в комюнике автомобилостроителят. Британското правосъдие отсъди преди две години в полза на водачите, но все още не се бе произнесло за обезщетенията.

Това споразумение разрешава приблизително 91 000 иска срещу различни подразделения на групата "Фолксваген" и концесионери в рамките на колективния иск в Англия и Уелс.