Сладолед, млечни шейкове и балони: веригата за бързо хранене McDonald's възнамерява да произвежда по-малко пластмасови отпадъци. За тази цел например десертите ще бъдат продавани през следващата година в по-устойчиви опаковки "почти без пластмаса". Целта е да се спестят 1000 тона пластмаса годишно само в Германия, заяви в четвъртък местното поделение на McDonald's пред DPA, цитиран от Инвестор . 

Това е около една трета от опаковките, които McDonald's използва за собствените си продукти, според компанията. Изчислено за цялата гама, която включва, например, напитки от други марки, така следва да се спести между 10 до 15% от общата ползвана пластмаса.

Пластмасовите държачи за балоните ще бъдат премахнати тази година, поясни McDonald's. От 2021 г. те вече няма да се продават в ЕС - както и прибори за еднократна употреба, чинии и пластмасови сламки. Изпитванията със системата за многократна употреба Recup ще бъдат "непрекъснато разширявани". Сладоледът трябва да се доставя в купи без пластмасов капак и пластмасови лъжици, шейковете ще бъдат в хартиена чаша с алтернатива на пластмасовата сламка.

Целта е "постепенно различните продукти, където има смисъл от икономическа гледна точка, да преминат към по-устойчиви решения за опаковане", заяви главният изпълнителен директор за Германия Холгер Бийк. С това веригата следва глобалната цел "до 2025 г. всички наши опаковъчни материали да са само от възобновяеми, рециклирани или сертифицирани източници".

Пластмасовите отпадъци са във фокуса - наред с други неща, защото замърсяването на океаните нараства драстично. Много вериги за търговия на дребно преминават към решения без пластмаса и като цяло намаляват опаковките.