Мартин Димитров определи като грешка създаването на Държавна петролна компания и ще струва около 500 милиона лв. Това коментира в студиото на "Тази сутрин" по bTV икономистът Мартин Димитров.

У нас има най-много бензиностанции на 1 млн. души в целия ЕС или около 420 бензиностанции, при положение, че те са 200 и нещо във Франция и Германия на 1 млн. души, поясни той.

Проблемът е в достъпът до данъчно акцизните складове, не в броя на бензиностанциите, смята експертът.

Трябва да се облекчи самата процедура по създаване на нов склад, те да бъдат регулирани, а обществени доставчици трябва да публикуват в края на всеки месец свободните количества, за да е ясно къде и как може да бъде направен истинският достъп, каза още Димитров.

Според него да се използват държавните складове е единствената добра тенденция.

"Но тя не е достатъчна, защото в законопроекта пише, че ако сте бизнесмен и искате достъп до данъчен склад и той ви бъде отказан, това, което трябва да направите, е да отидете в Агенция "Митници", да се оплачете и те едва ли не стават ново полицейско звено, отиват да разследват защо ви е отказан достъп. Само че една система ако не работи автоматично, без да се налага участието на полицейско звено, така няма да стане", заяви Димитров.

Според него държавата не трябва да участва в пазара на горивата, а да го регулира.