Имаме намерение в България да построим неголям нефтохимически комплекс за производство на полипропилен. Това каза за РБК Вагит Алекперов, шеф на руския концерн, който участва в срещата на Бойко Борисов с Владимир Путин.

"Лукойл" е собственик на най-големия нефтопреработвателен завод на Балканите, Нефтохим Бургас и прераробтва в него около 6.5 милиона тона петрол годишно при капацитет от 9.5 милиона тона.

Компанията произвежда и 70 вида полипропилени в две свои предприятия, като в Бургас производството е до 80 000 тона годишно. Печалбата от него не е съществена- за миналата година тя е 10 милиарда рубли при обща печалба от 5.9 трилиона рубли.

Новата инсталация ще произвежда в Бургас 150 000 тона полипропилен-неголямо количество ,което ще се реализира основно в Европа и Турция, твърдят руски експерти. Стойността на новия комплекс не е ясна и ще зависи от състоянието на мощностите, които ще се модернизират, но вероятно става дума за десетки милиони евро.

Според оценка на руската анализаторка Евгения Дишлюк, новият проект за производство на полипропилен в България ще струва 1 милиард евро, а мощностите ще бъдат изградени за 3 години. Засега обаче от руският концерн съобщиха , че срокът за пускане в действие на новата мощност и обема на финансирането все още се обсъждат.

Българският проект на Лукойл не е голям за мащабите на концерна и не е в разрез с дългосрочната му стратегия, насочена към Русия. Изборът на базата в Бургас може би се дължи на достъпа до евтини суровини и наличието на пазар за пласмент в България и Турция, са мненията на руските експерти.

"Лукойл" няма да изгражда нови бензиностанции в България, каза още Вадим Алекперов. Според него, досегашните 221 са достатъчни за нашия пазар. Не се предвижда и увеличаване на преработвания петрол.