Германският национален въздушен превозвач Луфтханза (Lufthansa) започна най-дългия непрекъснат полет в историята на германската авиация през в неделя вечерта. Самолетът на авиокомпанията излетя от Хамбург за Фолклендските острови, които са на 13 700 километра от германския град.

Специалният полет се очаква да продължи 15 часа и 35 минути, обяви говорителка на Луфтханза, цитира БТА.

Със самолета, който трябва да кацне във военната база Маунт Плезънт, пътуват изследователи от германския институт "Алфред Вегенер" и новият екипаж за германския ледоразбивач "Поларщерн".

След като пристигне на Фолклендските острови, екипажът ще се качи на ледоразбивача и ще прекара два месеца в морето Уедъл, за да събира данни за прогнозиране на климата.

В нормално време екипажът би трябвало да лети над Аржентина или Южна Африка към Антарктида. Заради пандемията обаче тези полети са невъзможни.

Преди да отпътуват в неделя през нощта пътниците и екипажът на Луфтханза прекараха две седмици в карантина, уточни ДПА.

Германската авиокомпания отчете загуба от 1,26 милиарда евро (1,49 милиарда долара) за третото тримесечие на 2020 година. Чистият дълг на превозвача е нараснал през годината с над 2,2 милиарда евро до 8,93 милиарда евро.

Широкоразпространените отмени на полети заради пандемията от коронавируса наред с изплащането на компенсации на пътниците от 2 милиарда евро, са се отразили на печалбата на водещия германски авиопревозвач.

Компанията, от която държавата придоби голям дял, за да й помогне да преодолее кризата, настоява, че разполага с налични пари.

"Луфтханза" натрупа загуби от 1,7 милиарда евро преди лихви и данъци през второто тримесечие на тази година, което означава оперативна загуба за деветте месеца до края на септември от 4,2 милиарда евро.

По същото време миналата година "Луфтханза" отчете печалба от 1,72 милиарда евро.

Акциите на компанията поскъпнаха при информацията за увеличение на полетите през юли и август и отлагането на данъчните плащания, които бяха възприети като положителни сигнали.

Продължаващите ограничения обаче означават, че не може да се очаква нарастване на търсенето през оставащите месеци от тази година, отбеляза авиопревозвачът.