Луфтханза (Lufthansa) ще позволи на пътниците да използват новите дигитални ваксинационни сертификати при чекирането за полетите й, обяви днес германският авиопревозвач, цитиран от Ройтерс и БТА.

Луфтханза съобщи, че пътниците ще могат да покажат доказателство за ваксиниране или на телефоните си, или чрез принтирано копие при чекирането си на летището и след това ще им бъде издадена бордна карта.

Това премахва необходимостта да се жонглира с различни хартиени документи и се намалява значително рискът от злоупотреба с фалшиви ваксинационни сертификати, според Луфтханза.

Германия започна да издава миналата седмица специфичен матричен баркод Кю Ар (QR) за тези, които са изцяло ваксинирани.

Луфтханза съобщи още, че скоро по избрани маршрути ще бъде възможно да се използва дигиталния ваксинационен сертификат при чекиране чрез смартфон, като се използва приложение на авиопревозвача.

Германският авиопревозвач продължава да препоръчва на пътниците при пътуване да носят със себе си оригиналните принтирани ваксинационни сертификати, до следващо уведомление.

По-рано днес Луфтханза информира, че Юроуингс дискавър (Eurowings Discover), новата й дъщерна компания, насочена към ваканционни полети, ще заработи по-бързо от очакваното, стартирайки с полет от Франкфурт до кенийския град Момбаса.

Германците сега правят повече резервации за летните си почивки, отколкото през 2019 година преди да удари коронакризата, информира вчера най-голямата туристическа група в света ТУИ (TUI).

Страните от ЕС се споразумяха миналата седмица да смекчат ограниченията за пътуване през лятото и това ще позволи на изцяло ваксинираните туристи да не правят тестове за Ковид-19 или да се подлагат на карантина. 27-те също така разшириха списъка на регионите в блока, в които е безопасно да се пътува.

Великобритания възнамерява да смекчи ограниченията за пътуване за хора, получили и двете дози от ваксините. Тази стъпка ще успокои авиолиниите, които заплашват със законови действия срещу строгите правителствени ограничения за пътувания в чужбина.