Германската авиокомпания Луфтханза (Lufthansa), най-голямата авиационна група в Европа, губи около милион евро на час заради коронавируса и ще има нужда от държавна помощ. Това обяви във видеосъобщение до служителите нейният ръководител Карстен Шпор, цитиран от Франс прес и БТА.

"Няма да можем да преодолеем тази все по-продължителна и по-продължителна криза без подкрепа от държавата", изтъкна той.

Групата Луфтханза, която обединява едноименната германска компания, и Остриън еърланс (Austrian Airlines), Суис (Swiss), Брасълс еърлайнс (Brussels Airlines) и нискотарифния авиопревозвач Юроуингс (Eurowings), отчете оборот от 36 милиарда евро праз 2019 година.

Заради пандемията от коронавирус сега тя превозва дневно по-малко от 3000 пътници спрямо 350 000 в обикновено време, което е намаление с 99 на сто, обясни Шпор.

Броят на предлаганите места е намален до 5 процента и 700 от самолетите на групата от общо 763 не летят, като повечето от тях са в хангари на летищата и на една от пистите за приземяване във Франкфурт.

Групата обаче отчита увеличено търсене на транспортни самолети.