Руската компания AvtoVAZ ще започне производство на автомобили Lada на модулната платформа CMF-B на Renault-Nissan от края на 2022 до 2026 година, съобщи пред журналисти президентът на компанията Никола Мор.

Президентът на AvtoVAZ заяви също, че компанията разработва ново поколение двупедален автомобил, но без да уточни подробности по проекта.

Новата платформа ще бъде обща за трите марки - Renault, Dacia и Lada, допълни Мор.

По-рано беше съобщено, че до 2025 година AvtoVAZ ще премине към производство на автомобили Lada на глобалната платформа на обединението Renault-Nissan. Това е платформата CMF-B, към която ще бъде прехвърлена и румънската Dacia.

Автомобилната платформа е съвкупност от базови компоненти, типови конструктивни и технологични решения, приемани при конструкцията на автомобила. AvtoVAZ в момента произвежда автомобили на платформите B0, Lada Granta, Vesta и 4х4.

AvtoVAZ е дъщерно дружество на Alliance Rostec Auto, в която френската Groupe Renault притежава контролен дял от 67,61%. Произвежда и изнася над 400 000 автомобила годишно под своята марка Lada, както и автомобили на марките Renault-Nissan - Mitsubishi Alliance Renault, Nissan и Datsun.

От януари 2021 г. най-големият производител на автомобили в Русия и Източна Европа - AvtoVAZ, е част от бизнес звената на Renault Lada и Dacia.